Geografie

Vlag van Senegal

Franse Vlag

Cliquez ici pour la version française

Senegal, officieel de Republiek Senegal, is een land in West-Afrika.  Het is begrensd door de Atlantische Oceaan in het Westen, Mauritanië in het Noorden en Oosten, Mali in het Oosten en Guinee en Guinee-Bissau in het Zuiden.  Gambia vormt een quasi-enclave in Senegal, doordringt meer dan 300km landinwaarts.  De Kaap Verdische eilanden zijn gelegen 560 km afstand van de kust van Senegal.  Het land dankt haar naam aan de rivier die grenst in het Oosten en Noorden en die afkomstig is van de Fouta Djallon in Guinee.  Mbour is een stad in Cap Vert-Thies, in het westen van Senegal:

Mbour ligt in het midden van de regio Petite Côte, slechts 80 kilometer ten zuiden van Dakar.  De stad heeft een bevolking van ongeveer 700.000 inwoners, is de vijfde grootste stad in Senegal en één van de snelst groeiende van het land.  Ze barst uit haar voegen, veel van de afgelegen wijken zijn mijlen van een verharde weg, en de half afgewerkte huizen zijn overal te zien, zeker als je met de wagen de buiten gelegen gebieden doorkruist. Tijdens een bezoek aan de markt of de vissershaven zal men een gevoel krijgen van wat de belangrijkste economische activiteiten in de steden zijn. Mbour geeft je een meer authentieke smaak van Senegal en Afrika, dit in vergelijking met het geprefabriceerde massatoerisme gevoel in Saly iets verderop.

Mbour is een geweldige uitvalsbasis om de streek te verkennen, ligt op minder dan een dag weg van interessante sites op de Petite Côte en het nabijgelegen Sine Saloum Delta. Men kan een bezoek aan Mbour combineren met een bezoek aan de markt, de omgeving Joal Fadiouth, Park de Bandia, La Somone, Île de Gorée (Slaveneiland) of Popenguine.

Juist zoals elke grootstad bevat Mbour een mengeling van alle etnische groepen en talen van de streek. Wolof wordt op grote schaal gesproken in de hele stad, en is dus dan ook de belangrijkste vorm van communicatie tussen de Senegalezen, men hoort ook Sereer (de tweede meest dominante etnische groep in de stad), en soms Pulaar, Frans enz.

Doordat het een snelgroeiende grote stad is, heeft Mbour nood aan werkgelegenheid, die is endemisch in veel steden in Senegal en rond Afrika. Veel jonge Senegalezen hebben hun dorpen en kleinere steden verlaten, op zoek naar betere kansen in de toeristische economie van Mbour en Saly. Het vinden van werk is zeer moeilijk, onderwijs is hier dan cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het land.